top of page

Επάγγελμα σερβιτόρος 2022: Όλα αυτά που θα σε κάνουν καλύτερο σε αυτό που επέλεξες.


Κατ’ αρχήν γεια σε όλους και από τότε που ξεκίνησα το blog πριν 2 χρόνια είναι η πρώτη φορά που γράφω στα ελληνικά άρθρο για κάτι που μετά από 20 χρόνια ενασχόληση με τον χώρο νιώθω ότι γνωρίζω καλά. Αφορμή στάθηκε ένα άρθρο που διάβασα σε μεγάλο δημοσιογραφικό site τεράστιας εμβέλειας όπου «επαγγελματίες» σερβιτόροι ανέφεραν όλα όσα δεν πρέπει να κάνουν οι πελάτες αν επισκέπτονται το κατάστημα τους κατά την διάρκεια των εορτών. Ας δούμε διεξοδικά τις ανησυχίες τους και να δώσουμε τις κατάλληλες απαντήσεις γιατί νιώθω ότι κάπου στην πορεία έχουμε χάσει το νόημα της δουλειάς που επιλέξαμε να κάνουμε.

Το να είσαι σερβιτόρος δεν σημαίνει ότι απλά η παρουσία σου εκεί περιορίζεται σε εκείνο το κομμάτι της παραγγελιοληψίας γιατί σε αυτή την περίπτωση το ζητούμενο δεν είναι να ξεπετάξεις τον εκάστοτε πελάτη που θα επιλέξει το κατάστημα που εργάζεσαι για να χαλαρώσει πίνοντας τον καφέ του ή να δοκιμάσει τις γεύσεις του καταλόγου σου. Αν σε ρωτήσει για 10 πράγματα από τον κατάλογο και τελικά παραγγείλει μόνο παγωμένο τσάι έχεις σκεφτεί ποτέ ότι δεν ήρθε με σκοπό να σου σπάσει τα νεύρα αλλά περιμένει την δική σου προσέγγιση και τον δικό σου χειρισμό για να του προτείνεις κάτι συνοδευτικό που θα ικανοποιήσει την ανάγκη του.

Το να είσαι σερβιτόρος δεν διαφέρει πολύ από τον πωλητή ενός καταστήματος που προσπαθεί μέσα από συζήτηση και επαίνους για το πόσο του πάει το εκάστοτε ρούχο να του προωθήσει όσο περισσότερα πράγματα μπορεί για να πετύχει μια ολοκληρωμένα σωστή πώληση. Μιλήστε μαζί τους, προσπαθήστε να πλησιάσετε αυτά που του αρέσουν. Η δουλειά σας είναι να φύγει όσο πιο ικανοποιημένος γίνεται. Ένας ικανοποιημένος πελάτης φέρνει άλλους 10.

Το να είσαι σερβιτόρος σημαίνει ότι αφήνεις τα προσωπικά σου έξω από τον χώρο της εργασίας σου και προσπαθείς με το χαμόγελο σου και την καλή σου διάθεση να κερδίσεις τους πελάτες που ήρθαν στον χώρο σου. Μια καλή αντιμετώπιση μπορεί να καλύψει κάποια καθυστέρηση που μπορεί να προκύψει από τον χώρο της κουζίνας ή κάποιο λάθος στην παραγγελία. Ακόμα και αν έρθει στο μαγαζί 10 λεπτά πριν κλείσεις πρέπει να τον δεχτείς με χαμόγελο γιατί κάθε ευρώ που μπαίνει στην επιχείρηση που εργάζεσαι είναι ένα λιθαράκι στην συνολική προσπάθεια να παραμείνει όρθιο το μαγαζί απέναντι στον ανταγωνισμό και να κερδίσεις το δικαίωμα να εργάζεσαι και αύριο.

Το να είσαι σερβιτόρος σημαίνει ότι έχεις ατσάλινο στομάχι για να ανεχτείς και να φέρεις στα μέτρα σου κάθε περίεργη συμπεριφορά και να μάθεις να καταπίνεις όσα μπορεί να σου χαλάσουν την διάθεση. Τα πάντα στην ζωή είναι θέμα ψυχολογίας και πως θες να τα αντιμετωπίσεις. Πόση βαρύτητα θες να δώσεις σε όλα όσα συμβαίνουν γύρω σου. Αν έχεις σαρκαστική διάθεση ή σε ενοχλούν τα πάντα, διάλεξες λάθος επάγγελμα. Αν το κάνεις για βιοποριστικούς λόγους φρόντισε να βρεις τρόπους να διασκεδάζεις μέσα από αυτό που κάνεις.

Σε καμία περίπτωση δεν λέω ότι δεν υπάρχουν κολλημένα μυαλά πελατών και συμπεριφορές που ανήκουν στον μεσαίωνα αλλά το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να το αναφέρεις στον ανώτερο σου και να προχωρήσεις παρακάτω. Μάθε με την καλή σου διάθεση να δείξεις ότι δεν σε ενοχλεί. Μια αντίδραση από την πλευρά σου θα φέρει το λάθος αποτέλεσμα και στο φινάλε αν αντιδράσεις τι θα κερδίσεις; Υπηρετείς ένα γενικό σύνολο και η συμπεριφορά σου αντικατοπτρίζει την εικόνα του μαγαζιού στα μάτια του κόσμου. Το «εγώ» πάει περίπατο και περνάς στο «εμείς».

Το να είσαι σερβιτόρος σημαίνει ότι παλαιολιθικά μυαλά θα σου σφυρίζουν για να σε καλέσουν για παραγγελία, να σε αποκαλούν «παλικάρι», «μάστορα», «μικρέ» και όλα τα σχετικά. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να φροντίσεις να σε μάθουν. Να τους επισημαίνεις με όμορφο τρόπο το μικρό σου όνομα και με την διάθεση σου για εξυπηρέτηση θα τους κερδίσεις. Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στο να ξεπετάς κόσμο και στο να εξυπηρετείς κόσμο. Τα οφέλη στην δεύτερη περίπτωση είναι τεράστια. Οικονομικά και προσωπικά.


Αν τα έχεις βρει με τον εαυτό σου και ξέρεις ότι τίποτα δεν μπορεί να σου χαλάσει την διάθεση τότε είσαι σε θέση να δώσεις τον καλύτερο σου εαυτό. Στην δουλειά αυτή θα προσαρμόσεις την συμπεριφορά σου για να πλησιάσεις 40 διαφορετικές ηλικίες και αμέτρητες εγκεφαλικές διαθέσεις. Όταν καταλάβουν όμως τι άνθρωπος είσαι και πόσο ίδρωσες για να τους εξυπηρετήσεις θα σε θυμούνται για την προσφορά σου. Αν στο τέλος της ημέρας ξέρεις ότι έκανες ότι καλύτερο μπορούσες, τίποτα δεν μπορεί να σε ρίξει. Ακόμα και αν δεν εκτιμούν την προσπάθεια που έχεις κάνει, υπάρχει κόσμος εκεί έξω που εξυπηρέτησες τα τελευταία 20 χρόνια, σε θυμούνται και σε χαιρετούν με το μικρό σου όνομα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη επιβράβευση από αυτή.Εύχομαι σε όλους μας καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο, δημιουργικό το νέο έτος 2023.DON'T MISS THE FUN.

Thanks for submitting!

SHOP MY LOOK

ssrco,classic_tee,mens,dd2121_8219e99865,front_alt,square_product,600x600.jpg
ssrco,baseball_cap,product,000000_44f0b734a5,front_three_quarter,square,1000x1000-bg,f8f8f
ssrco,active_tshirt,womens,101010_01c5ca27c6,front,square_product,x600.jpg
ssrco,classic_tee,mens,denim_heather,front_alt,square_product,600x600.jpg
ssrco,classic_tee,mens,f89f2b_1617e563f0,front_alt,square_product,600x600.jpg
ssrco,classic_tee,womens,101010_01c5ca27c6,front_alt,square_product,600x600.jpg
work-102846111-travel-mug.jpg
work-102846111-active-t-shirt.jpg
bottom of page